22. nov, 2020

Senaste halvåret

Mycket har hänt sedan senaste uppdatering av bloggen, sammanfattnigsvis:

  • Vi har utökat vår flock med en ny medlem, nämligen en korthårig vorsteh vid namn Cilla. I början av augusti hämtade vi hem henne från Öland.
  • Ytterligare en valpkull har sett dagens ljus och berikat våra liv. De har sedan en tid tillbaka flyttat till sina nya familjer runt om i Sverige.
  • Nellie har blivit höftledsröntgad med HD A (A+A), nu får man resultatet specifocerat på bägge höftleder. Hennes HD index är 118 vilket är väldigt högt. Vi är otroligt glada över detta.
  • Jakt och hundträning har legat i fokus under hösten samt även valpkullen såklart. Trevlig sysselsättning som fungerar även om vi har pandemi i Sverige. Social distansiering och begränsat umgänge är en nödvänighet i samhället nu om smittspridningen ska stanna av. Promenader och hundträning förgyller livet för tillfället.

Däremot har vi upplevt ett oerhört ökande intresse för att skaffa valp under året, trots att vi haft uppfödning länge har vi aldrig varit med om något liknande. Att gårdshunden har ökat i popularitet råder det ingen tvekan om. Vi har inte för avsikt att utöka med fler valpkullar per år än de en eller två vi brukar ha. Det är ett stort ansvar vi tar på oss gentemot de små liven och även gentemot de blivande "valpfamiljerna" samt även mot den dansksvenska gårdshunden som ras. Rasens bevarande med de utpräglade egenskaper den besitter är viktiga för oss samt att vi i möjligaste mån försöker undvika utpräglade jaktegenskaper (annat än på sork och möss). En vakt- och gårdshund som stannar på gården utan staket och är följsam ute i skogen och inte drar iväg efter vilt samt med stabil mentalitet är något vi strävar efter. 

Ha det gott och var rädda om varandra. Det kan inte sägas nog många gånger, håll i och håll ut.

År 2020 är ett ovanligt år på många sätt.